שייטלען אמאל און היינט

אונזער היסטאריע
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: באריכטן און בילדער פון אלע חצרות הקודש

פאוסט דורך משיב כהלכה »

דער תהלים איד האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 5:25 pm מרן רבי משה שטערבוך שרייבט אזוי:
סיפר לי זקיני הגרש"ז פינס זצ"ל שבזמן שהתחיל להתפשט המנהג לילך בפאה נכרית, היו אלו פאות נכריות שלא הי' בהם שום יופי כלל, ושמשו רק ככיסוי לבד. והיום בעו"ה כשהיא כלה כבר מוציאה אלפי דולר לסוג פאה שבולט ביופיו ומושך לסתכל ע"ז".
דער וויענער רב זצ"ל שרייבט אין זיין ספר עזר מיהודה: "הנה זה בא מאדע חדשה שנשים צעירות הולכות עם פאה נכרית וכו' שנראה כאילו זה היא שערן האמיתי, אצלי אין לי שום ספק שזה איסור דאורייתא(!) וכו' כי מה שהובא בפוסקים פאה נכרית היינו שרואים שאין זה שערה אמיתי"
מה שהבאת מהגר"מ שטרנבוך (חוץ מזה שכתב זאת מאוחר וכנ"ל) הוא רק מתאונן שלובשת פאה שבולטת, וזה כבר כתב במפורש לאסור בספר דת והלכה, וזה כולי עלמא יסכימו לאסור.

מה שכתב עזר מיהודה (אם כתב, כי יש הרבה ציטוטים מסולפים שמסתובבים) - הוא טעות גמורה במחכ"ת.

מה שכתב שזהו איסור דאורייתא - זה נגד רוב הפוסקים האוסרים שכולם אסרו מדרבנן (ראה בפמ"ג סי' ש"ג משבצות זהב ס"ק ט': "עיקר הספק בדבריהם לקולא", וכן כתב הגר"ש קלוגר בספרו שנות חיים סי' שט"ז, וכן כתב בשו"ת לבושי מרדכי מה"ת יורה דעה סי' קס"ח: "מש"כ כת"ר שהוא דאורייתא, לא אדע מי מן הפוסקים האחרונים שיסבור כן", וכן כתב בשו"ת אגרות משה יורה דעה חלק ב' סי' פ"ח: "אף האוסרין פאה נכרית אינו מאיסור התורה").

וכל היסוד הוא טעות, בנין על בנין, כי טעם התורה לא מפורש בתורה ולא בראשונים (כדלקמן), רק בגמ' עירובין מובא הטעם משום קללה ותו לא, ואם היה משום פריצות, לא מובן מדוע לרווקות אין בעיה של צניעות, מדוע אשה קרחת צריכה לכסות, מדוע שיער שחוץ לצמתה אין בו בעיית צניעות, מדוע הגמ' בברכות כ"ד מביאה ראיה מ"שערך כעדר העזים" ולא מ"פרע את ראש האשה" אם הטעם שם משום צניעות, ומדוע הגמ' בעירובין מציגה זאת כקללה שהתקללה חוה.

ובהמשך טעה במציאות, כל הפוסקים דיברו על שיער אמיתי (ובזה תשובה לכותרת האשכול - פאות אז והיום).

ולמעשה אין שום הבדל בין הפאות בזמן המשנה, הגמרא, הראשונים והאחרונים, לבין זמננו אנו במאה שנים האחרונות. אין שום הבדל בין הפאה משנה שעברה לפאה בשנה הזאת, למעט שכלולים זוטרים כמו "קרקפת לבנה" (ומי יודע, אולי את ההמצאה הזאת גם המציאו בזמנם). מראה השיער הוא בדיוק אותו דבר, כי השיער לא השתנה.

וגם בזמן חז"ל יכלו לעשות פאות כמו בימינו, וכאשר כתב בספר "לבושה של תורה" חלק א': "כדי לעשות הפאה נכרית כמראה טבעי, לא משתמשים בשום המצאה טכנולוגית חדשה, רק משתמשים בשערות אדם בלי להכניסם לחומרים חריפים (שהיו עושים כן כדי להכינה לצביעה) ואין צובעים אותם כלל (ומעיקרא עושים פאה משערות שצבעם כצבע שערות האשה), ואין לוקחים שערות מכמה נשים לצרפם יחד (אלא כולה מאשה אחת או לכל היותר משתי נשים), וכל השערות מחוברת להבד של הפאה נכרית כהדרך שהן גדלין בראש (ולא מהפכין השערות מלמטה למעלה) והצד שהיה סמוך להקודקוד הוא הצד שמחברים להבד וכו', ומחברים השערות להבד באופן שיצא מהבד באופן שדומה ככל האפשר ליציאת השערות מעור הראש, ומחמת כל הדברים הטבעיים השערות שומרות זוהרן וטבען ויפיין. ונוסף לזה התפירה המדוייקת והמצומצמת להיות מכוון לראש האשה, ע"י זה הפאה נכרית נראית טבעית לגמרי וכאילו היא שערות האשה ממש. ובשאר הפאות מעבדים השערות כדי לצובען לצבע אחיד, וכדי לאחד שערות שונות יחד, וכל פעולות אלו מפקיעים מהם המראה טבעי שלהם. ולפ"ז אין שום סיבה שלא היה אפשרי לעשות פאה נכרית משוכללת לגמרי גם בימי חז"ל".

גם בזמן הגמ', מייצרי הפאות ניסו לדמות לפאות מראה טבעי, ואת זה מתאר ר' אברהם מאיר ליפשיץ בריזל (מלמד דרדקי, שנלחם בפאות במשך עשרות שנים, והראשון שהחל את כל התעמולה בנושא) בחוברת שפירסם, והביא שם את הגמרא בנזיר, וכתב בזה הלשון: "העולה מדברי הגמרא, שאין כל הבדל בין הפאה נכרית לשער הטבעי לענין יופיה של האשה. כלומר למרות שהבעל יכול להפר כל נדר בנוגע ליופיה של אשתו, ואפילו אם מדובר רק בחסרון קטן ביותר ביופיה בעיני בעלה, כמו שכתב ברמב"ם הלכות נדרים פרק יב' וז"ל: "בדברים שבינו לבינה כגון שנשבעה או נדרה שלא תכחול (את עיניה) או שלא תתקשט.. או שלא תלבש רקמה" עכ"ל. אפילו הכי לענין שצריכה האשה לגלח את כל ראשה בסוף נזירותה אין הבעל יכול להפר את נזירותה כיוון שאפשר לה בפאה נכרית. רואים שאפילו לבעל המתבונן באשתו מקרוב אין כל חסרון ביופיה של אשתו המגולחת, כי "אפשר בפאה נכרית". ולכן הפאה הנכרית היא תחליף מושלם של השער לענין יופיה של האשה".

ולהלן לקט קצר מדברי הפוסקים שדיברו בנושא והזכירו את מראה הפאה בזמנם.

במשנה בשבת (דף סד.) נאמר, "יוצאה אשה בחוטי שיער, בין משלה ובין משל חברתה". ומכאן הביא הגר"א ראיה לדברי הרמ"א שהתיר פאה נכרית. וכן המג"א. וביאר מחצית השקל את דבריו: "ועיקר ראייתו מסיפא, דילדה לא תצא בשיער של זקנה", כלומר שהזקנה התקשטה בשערה הנאה של הילדה, ויצאה עמו לשוק (שבזה מדובר במשנה). ובגמ' שם: "בשלמא זקנה בשל ילדה, שבח הוא לה". ועוד שם, "כדי שלא תתגנה על בעלה". וברש"י שם: "כדי שלא תתגנה התירו לה קצת קישוטים הנאים". ובתשובות הגאונים שם: "פאה נכרית. שיער שמביאין מבחוץ ומקלעין אותו יפה יפה, ומניחין אותו בראשי כלות כל ימי חופתן". ובתוס' רי"ד שם: "וגם בפאה נכרית שהיא תכשיט". ובפני יהושע שם: "דשבח הוא לה, ומקישוטים הנאים שבאשה הוי". וברש"י בסנהדרין (דף קיב.): "פאה נכרית. גדיל של שערות דעלמא שעושין לנוי".

והרמב"ם בפירוש המשניות כתב: "פאה נכרית. כמו מגבעת, ידבקו בו שיער נאה, והרבה… כדי שתתקשט בשיער". הרי לך שכתב "שיער נאה" ולא נראה כקש, והדגיש שהאשה מתקשטת בו. והשלטי הגבורים כתב: "אותן הצדקניות דקאמר התם היו מתקשטות בפאות ההם". ועוד כתב, "לא שנא שערות דידה לא שנא שערות חברתה". וכן הרמ"א העתיק דבריו אלה והוסיף: "אע"ג דעבדה לקישוט". ושיער חברתה הרי הוא שיער טבעי, ויכול להיות יותר יפה משיער האשה עצמה.

וכן העתיק הפרישה, "לא שנא אם עשויה משערותיה, או משיער חברתה". וכן כתב הבאר היטב שם, "והוא הדין אם חתכה שיער של עצמה וחיברה אח"כ בראשה". והפמ"ג כתב, "עיין מגן אברהם, דפאה נכרית אפי' משערותיה התלושים אין הרהור". וכן העתיק אליה רבה את דברי הש"ג, "מותר לאשה נשואה לגלות פאה נכרית שלה, אפי' עשויה משערותיה". וכן כתב עטרת זקנים שם על דברי הרמ"א, "דוקא שערות הדבוקים לבשרה ממש, אבל בנחתכו אין בהם משום שיער באשה ערוה וגם לא משום פריעת ראש".

וכן כתב המשנה ברורה, שהביא את פמ"ג וכתב "ומשמע מיניה שם דאפילו שיער של עצמה שנחתך ואח"כ חיברה לראשה ג"כ יש להקל". וכן העתיק כף החיים, "והוא הדין אם חתכה שיער של עצמה וחיברה אח"כ בראשה". וכן כתב ערוך השולחן, "בין שהם עשויים משערה או משיער חברתה". וא"כ איך יתכן לומר שכל אותם המתירים לא התירו בפאות של ימינו, העשויות משיער טבעי, או נראות במראה טבעי, ואסרו בזה משום פריצות וכדומה?

ומלשונות הפוסקים האוסרים מוכח שדוקא מסיבה זו, שהפאה אינה ניכרת כלל, אסרו משום מראית העין:

מהר"י קצנלנבוגן, ראשון האוסרים: "ושלא יתקשטו בפאה נכרית, כי שיער באשה ערוה ולמראה עין יראה כאילו הוא שיער שלהם" (ספר י"ב דרשות. לפני כחמש מאות שנה).

תשובה מאהבה: "בזה נראין הן… כאילו יוצאות בשערות ראשן פריע פרעות בלי כיסוי כלל".

ישועות יעקב: "וכיון שאינו ניכר (!) אם הוא משיער גופה או משיער נכרית".

תפארת ישראל: "וקשה לי הרי אסור משום מראית עין, דמחזי כפרועת ראש".

תורת שבת: "וכן הוא אצל פאה נכרית דנשי דידן, שאין אדם יכול להבחין (!) אם בשיער עצמה או בפאה נכרית היא מתקשטת".

ר' שלמה קלוגר: "בזה הזמן הרבה פרוצות שהולכות בכוונה בשיער שלהן, א"כ אף ההולכות בפאה נכרית מה מהני זה, הרי הרואה לא יידע (!) ויסבור דשלה הוא".

ובספרו קנאת סופרים: "דהרי אי אפשר להכיר בלי הבחנה [=בלי להתבונן] אם הוא שיער שלה או של אחרת".

שו"ת חסד לאברהם (לפני מאתיים שנה): "שנראה כאילו הולכות בשערות עצמן מגולות… שניהם דומין זה לזה ואין היכר כלל בין פאה נכרית לשערות עצמן".

ברכת שלמה (דף ח', נדפס בתרפ"ח): "התחילו עתה ללכת בפאות העשוייין משערות קצרות תלויים באופן שאין ניכר כלל אם היא נשואה או פנויה, ונראה ממש כהולכת בגילוי שיער"…

הכיצד אפשר לומר שבזמן ההוא היו פאות שלא נראות כשיער?

ועוד לא דיברתי על התגלית שלפני כמאה שנה גילו שני ארכיאולוגים מאיטליה מערת קבורה בכפר מצרי עתיק, ובו נקברו איש ואשה לפני 3400 שנה, בתקופת מתן תורה. הקבר השתמר בצורה מושלמת, בצורה נדירה ביותר, ונמצא שלם וחתום. גם בגדיהם וחפציהם של בני הזוג נקברו עמם, והם הוצאו מהקבר ומוצגים כעת לכל דיכפין, במוזיאון המצרי בטורינו שבאיטליה.

בין החפצים ופריטי הלבוש הכוללים חמישים בדים, עשרים ושש חצאיות באורך הברך, ארבעה צעיפים ועוד, השתמרה גם הפאה של הגברת, ולראשונה ניתן לראות בחוש כיצד נראתה פאה מלפני דורות רבים. המראה שלה הוא כמראה הפאות של ימינו הנראות כשיער טבעי ממש, אך במקום שיער חלק הנהוג בזמננו, עשויה הפאה כולה קליעות של שיער המשתלשלות ויורדות.

תסרוקת זו היתה נהוגה בזמן מתן תורה והמשיכה גם בזמן הגמ' כאשר השיער הקלוע היה נחשב ליפה ביותר, וכמובא בגמ' במסכת סוטה (דף ט.) "היא קלעה לו את שערה, לפיכך כהן סותר את שערה", וכמובא בתשובות הגאונים (שבת דף ס"ד) שהבאנו לעיל: "פאה נכרית. שיער שמביאין מבחוץ ומקלעין אותו יפה יפה, ומניחין אותו בראשי כלות כל ימי חופתן".

הפאה היתה מונחת בתוך ארון עץ גדול בגובה 110 ס"מ, וכאשר נמצאה במערת הקבורה, היא עדיין זרחה מהשמנים המבושמים שנמרחו עליה. בדיקות מעבדה זיהו שמנים צמחיים מסויימים שמטרתם היא הענקת לחות לשיער כדי לשמור עליו במצב טוב. שמנים אלה השתמרו במשך 3400 שנה, ונותר רק לתאר כיצד נראתה הפאה הזו כשהיתה חדשה, אם גם כעת היא נראית במיטבה.
אוועיטער
דער תהלים איד
אקטיווער שרייבער
פאוסטס: 5374
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 18, 2023 10:36 am
x 10141

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך דער תהלים איד »

הגר"מ שטרנבוך טעה בהלכה. וטעה במציאות. :lol:

העזר מיהודה טעה טעות גמור. :lol:

ואין קץ לדברי רוח, בפרט כשנכתב בלשה"ק.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

דער תהלים איד האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 5:31 pm @משיב כהלכה ממש אלעס איז שוין געווארן מבואר אין די פריערדיגע בלעטער.

איך מאך דא א שטיקל ליקוט לשונות פון כמה וכמה ראשונים ואחרונים אינעם טעם כיסוי הראש ביי נשים, דברים ברורים מאוד:
ריטב"א כתובות ע"ב.: דפריעת הראש פריצות הוא לאשה.
תוספות רי"ד שבת נ"ז.: שאין דרכה של אשה לגלות שערה, משום פריצות.
תרומות הדשן ח"א סי' י': דודאי איסור גילוי הראש דהתם, איננו אלא משום פריצות דגברי.
מעלות המדות (ראשון, בעמ"ח תניא רבתי), פרק ט' מידת הפריצות: ואמרו חז"ל מכאן לבנות ישראל שלא תאצינה בפריעת ראש, שכן שערות האשה דבר פריצות וערוה ומרגילים את האדם לידי הרהוא ותאוה.
לבוש אבהע"ז סי' כ"א ס"ב: לא תלכנה בנות ישראל פרועות ראש בשוק... שזה הוא פריצות לאשה (אכן דעת הלבוש שגם פנויות הם באיסור זו).
שו"ת מהר"י הלוי, סי' ט': שגם בתולה ארוסה אינה יוצאת בראש פרוע בחצר וכ"ש למבוי, דבתרווייהו איכא למיחש להרהור. (מזה נראה שטעם שבתולה מותרת היא אכן משום דבזו דליכא הרהור כ"כ, ולדידן גם ארוסה כך)
שו"ת מים רבים (מגדולי ספרד, מלפני 300 שנה) ח"ג, אה"ע סי' כ"ט: וטעם איסור פריעת ראש הוא משום דשיער באשה ערוה והוי פריצותא.
חיד"א בס' כסא רחמים פ"א ד"ה: דמאחר דחוה גרמה שיהי' יצה"ר, צריכה להיות עטופה שלא יתגרה יצה"ר באדם הרואה אותה.
רבי שלמה קלוגר בס' שנות חיים סי' שט"ז: דהרי עיקור האיסור שלא תצא האשה בשערה, מכח שיבוא לידי הרהור דברים בה, ולידי פריצות.
הנ"ל בס' חכמת התורה פ' חיי: כיסוי הצעיף הוי ניכר הצניעות, כי שער באשוה ערוה, וגילוי שערה גורמת תאוה לאיש להתאוות לה, וכיסוי הצעיף גורם מיעוט התאוות לה.
צמח צדק (אדמו"ר השלישי מליובאוויטש) אבה"ע סי' שס"ג: וצריכה להיזהר ולכסות כל שערה, שהרי זהו ערוה ותאוה, ואיך תעורר תאוה לבני אדם.
ישועות יעקב (מגדולי גאליציע לפני 200 שנה) או"ח סי' ע"ה: דהך דיוצאה וראשה פרועה, מטעם פריצות קאתינן עלה.
שואל ומשיב בס' דברי שאול עה"ת פ' נשא: דבאמת השיעור הם ערוה, וכבר נזכר בשיר השירים ענין שיער בתוך שאר עניני נוי האשה וכו' וע"כ לא הותר רק לבתולות הפנויות, אבל לאשת איש נאסר זאת, למען ישמרו מתבערת היצר ולא יתגרו עליהם יצר הרע.
אני רציתי להגיב על ראשון ראשון, לבסוף החלטתי להגיב על אחרון אחרון.

ולמעשה כל מה שכתבת כאן נדחה בקונטרס "טעם כיסוי ראש לאשה" שהעלו כאן לפני כן. ע"ש, בטוב טעם ודעת.

וכיצד דחו אותו? שבתחילה הוא כותב "נדפס לזיכוי הרבים בהוראתם ובעידודם של גדולי ישראל שליט"א", ושאלו מי הם גדולי ישראל, ולמה לא מביא הסכמות... במקום להתייחס לגופו של ענין.

אם היו רואים את הקונטרס המקורי שהוא מגיב עליו, היו רואים ששם נכתב באותו נוסח, "נדפס בהוראתם של גדו"י" מבלי להביא שום גדול שיסכים עמו (ואולי כוונתו לספרו "זהב לבושה" ששם הביא הסכמות, וממילא גם הקונטרס הנ"ל לקוח מהספר "חן וכבוד" שגם עליו יש הרבה הסכמות מגדולי הדור).

ומחבר הקונטרס "טעם כיסוי הראש" לעג לו, וכתב בהלצה את אותה שורה שכתב שם, "נדפס לזיכוי הרבים בהוראתם ובעידודם של גדולי ישראל שליט"א".

עכ"פ, לגופו של ענין, הדברים אינם ברורים כלל. ואגיב על ראשון ראשון:

הריטב"א ציטט שני פירושי רש"י במדוייק, ורק שינה הלשון ניוול בפריצות (ויתכן שעצם הניוול ודבר שהאשה מתביישת בו הוא פריצות אבל אכמ"ל כאן) ויתכן שכך היה במהדורה קמא של רש"י ולאחר מכן תיקן דבריו כפי שמופיע לפנינו.

אבל רש"י בחר בביאורו השני (וממילא אין שום ראיה מריטב"א שהעתיק דבריו) כי יש לכך פירכא פשוטה, במה שכתב "מדעבדינן לה הכי לנוולה מדה כנגד מדה כמו שעשתה להתנאות על בועלה מכלל דאסור" (דהיינו שהתנאתה לפני בועלה בסודרין נאין, כדאיתא בגמ' סוטה ח', והכהן מנוולה ע"י פריעת ראשה). דבגמ' שם איתא "היא קשטה לו פניה, לפיכך פניה מוריקות; היא כחלה לו עיניה, לפיכך עיניה בולטות", ולא למדו מזה איסור קישוט הפנים והעיניים, ממילא גם כיסוי הראש אין ללמוד מזה.

ותימה גדולה על המצטטים את ריטב"א, שכתב שם "פירש רש"י", ובמקום להביא ראיה מגדול הראשונים - רש"י שתיקן לשונו וכתב "ניוול" בדווקא ולא פריצות, מביאים ראיה מהריטב"א.

ומה שכתב תוס' רי"ד, הדבר פשוט שאין כוונתו שטעם התורה לאסור משום כך, אלא שלאחר שמנהג כל הנשים (אף הנכריות) מדורי דורות לכסות את הראש, ממילא אשה המגלה את שערה, יש בזה פריצות. כי כל דבר הרגיל להיות מכוסה ועתה הוא מגולה, יש בזה פריצות, ומשיכת עין ולב הרואה.

וכן יש לבאר גם בריטב"א, במש"כ "מכלל דפריעת הראש פריצות הוא לאשה", כי גם הוא כוונתו כנ"ל שפריעת הראש היא פריצות לאשה ששערה רגיל להיות מכוסה, והיות ודרכן היה לכסות ראשן, ממילא היה בזה פריצות. אבל לימוד הגמ' הוא שלמדים מכאן על מנהג בנות ישראל, ולא שלמדים מכאן שהשיער הוא פריצות (שאינו נכון כלל, וכמש"כ כל הראשונים בברכות כ"ד שהשיער אינו פריצות בעצם אלא תלוי ברגילות לגלותו).

וכן יש לבאר בדברי תרומת הדשן, שכל ענין הצניעות הוא בדיעבד. אבל לא בא לבאר שזהו טעם התורה אלא רק החילוק בין כיסוי הראש לגברים לבין כיסוי הראש לנשים.

ועוד י"ל שתרומת הדשן הולך לשיטתו בדעת הרמב"ם שהביא בסי' רמ"ב, שאיסור גילוי הראש עיקרו מדרבנן, ולא גזירת הכתוב, ורבנן אסרו זאת מטעם של פריצות, כי כבר נהגו נשות ישראל לכסות את השיער מזמן מתן תורה, וכיון שנהגו לכסותו, אשה המגלה שערותיה יש בזה פריצות ("דגברי"), ולכן איסור דרבנן הוא רק ברשות הרבים, ששם נהגו ישראל לכסות, ושם שייך טעם זה, ולא בחצר ובבית, שלא נהגו לכסות השיער שם, ולא שייך שם טעם האיסור.

ומה שנקט התה"ד בלשונו "דאורייתא", אפשר לפרש כמו שפירש הוא עצמו (בדעת הרמב"ם) בסי' רמ"ב, שכוונתו "רמז דאורייתא יש לה", ואע"פ שדחוק הוא לפרש כך.

ומה שכתב בספר מעלות המידות "שערות האשה הן פריצות וערוה ומרגילין את האדם להרהור ותאוה", כרגיל כל הציטוטים חתוכים ומסולפים כמו שחתכו את הריטב"א, והשמיטו שבספר מעלות המדות כותב לאחר מכן את אותו הלשון על דת יהודית שהוא מדרבנן: "וכן האשה שטווה בשוק, הוא דבר פריצות... שמא יתאוו לה ותבוא לידי עבירה". ואין כוונתו לטעם התורה אלא דיבר לפי המציאות העכשווית שמנהג ישראל לכסות, וכאשר מתגלה השיער הוא מביא את הרואה לידי הרהור.

ובוודאי שספר מעלות המדות שנכתב בדרך מוסר לפני 700 שנה, לא בא לחלוק על כל רבותינו הראשונים בברכות כ"ד (עשרה ראשונים ואולי יותר) שכתבו ששיער האשה כאשר רגיל הוא להיות גלוי, אין בו הרהור ולא תאווה.

גם מה שכתב הלבוש "לא תלכנה בנות ישראל פרועות ראש בשוק וכו', שזהו פריצות לאשה" דבריו ברורים ופשוטים, כמו כל הנ"ל, שכוונתו על המצב העכשווי שאשה ההולכת פרועת ראש היא פרוצה, היות וראשה מגולה וכל הנשים מכוסות. אבל לא שטעם התורה הוא מחמת זה.

ובדברי האחרונים שחיו לפני 200 שנה (כמו ה"מים רבים") אין מה לדון כי אין בזה נפק"מ, ורק בדברי חז"ל ובדברי הראשונים יש לדון, אבל דברי האחרונים לא מעלים ולא מורידים, ולכל היותר זו מחלוקת בין האחרונים. וגם אותם אחרונים שאסרו פאה בזמנם ובמקומם כמו המים רבים ומהר"ש קלוגר, הרי כנגדם יש עשרות אחרונים שהתירו פאה ולא חשו כלל לטעם האיסור, ואפילו מבין עשרות המתירים, רק בודדים כתבו שטעם האיסור הוא משום צניעות.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

דער תהלים איד האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 5:48 pm הגר"מ שטרנבוך טעה בהלכה. וטעה במציאות. :lol:
העזר מיהודה טעה טעות גמור. :lol:
אני כתבתי שהגר"מ שטרנבוך טעה בהלכה או במציאות? מדוע לסלף?

העזר מיהודה אכן כתב דברים נגד המציאות שכל אחד יכול לראות בעיניו בספרי השו"ת, ודוקא בספרי האוסרים זה הכי בולט, כי אסרו משום מראית העין והרגישו שלא ניכר כלל.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

דער תהלים איד האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 5:31 pm אלע אלע פריערדיגע פוסקים, אלע אונזערע עלטערן, האבן געשריבן געוויסט און געטון קלאר אנדערש. איך געדענק שוין נישט אויסנווייניג ווער עס שרייבט גאר א שארפע לשון אויף דיין געדאנק אז די הלכה לגבי דעם טוישט זיך ווייל "מען גייט שוין אזוי", ס'איז מיר שווער צו נאכזוכן פונדאסניי, ענדערשט ביטע ליינען פון אנהויב...
הפרישה, שהיה מגדולי האחרונים, דייק זאת מדברי הרמב"ם.

וזה לשון הפרישה שם (ד"ה ככל הנשים), "רצונו לומר שדרכן בכך באותו מקום, אבל אין רצונו לומר ככל הנשים שבעולם, דהא כתב לעיל סי' ע"ד במקום שדרך הנשים שלא לצאת בכיפה שעל ראשה לבד עד שיהיה עליה רדיד, משמע שאין נוהגים בכל מקום לצאת ברדיד". הרי שלדעת הפרישה אליביה דהרמב"ם הוא שאם מנהג המקום ללכת בכיסוי על גבי כיסוי, ההולכת בכיסוי אחד עוברת על דת יהודית ותצא בלא כתובה, אבל במקום שאין מנהג בכיסוי ע"ג כיסוי ליכא חיוב והכל תלוי במנהג המקום.

אתה קורא לזה רעיון שלי?
אוועיטער
דער תהלים איד
אקטיווער שרייבער
פאוסטס: 5374
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 18, 2023 10:36 am
x 10141

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך דער תהלים איד »

משיב כהלכה האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 6:06 pm וכיצד דחו אותו? שבתחילה הוא כותב "נדפס לזיכוי הרבים בהוראתם ובעידודם של גדולי ישראל שליט"א", ושאלו מי הם גדולי ישראל, ולמה לא מביא הסכמות... במקום להתייחס לגופו של ענין.

אכן, מי שמביא חדשות אשר לא שערום אבותינו, ומסלף דברי ראשונים ואחרונים, ואין לו הסכמה משום איש או רב בישראל, הוא לא שוה שידונו על דבריו.

לא שוה לצור ע"פ צלוחית, אמרו חז"ל בכגון דא.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

א. קודם כל תוכיח על סילוף אחד, או עיוות אחד, ואחר כך נדבר.

ב. יש לו הסכמות לרוב, בספרו המקורי.

ג. הדברים עתיקים וכבר כתב בספר חסד לאברהם שזוהי שיטת רש"י בביאורו העיקרי.

ואעתיק דברים שכתב הגאון רבי אליעזר פולק (מחסידי נדבורנא, ללא עניבה):

"והנה בשו"ת חסד לאברהם בתחילה כתב שלפי פירוש שני של רש"י בכתובות ע"ב, שהוא העיקר, איסור פריעת ראש הוא "גזירת הכתוב". ובאמת המעיין בראשונים יראה שעל דת יהודית כתבו טעמים דהוא משום צניעות וכו', משא"כ על פריעת ראש לא כתוב שום טעם. ומש"כ בתרומת הדשן דהוי "פריצות", היינו אחר שחידשה תורה שיש חיוב כיסוי וכל הנשים נוהגות כן, מי שמסירה הוי פריצות כי משנה היא מדרך בני אותו מקום, וכמבואר סברה זו בכל הפוסקים לענין ק"ש ולענין דין רדיד, עיין להלן ובבית שמואל אה"ע סי' קט"ו. וגם אם יש חולקים על זה, עכ"פ כך היא שיטת המתירים פאה. וא"כ פשוט שא"א ללמוד מדעתנו לאסור פאה, כיון שלא אסרה תורה אלא שיער ממש".

גם הגאון "מאורי אור" כתב כן לפני 300 שנה.
אוועיטער
דער תהלים איד
אקטיווער שרייבער
פאוסטס: 5374
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 18, 2023 10:36 am
x 10141

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך דער תהלים איד »

משיב כהלכה האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 6:10 pm
דער תהלים איד האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 5:31 pm אלע אלע פריערדיגע פוסקים, אלע אונזערע עלטערן, האבן געשריבן געוויסט און געטון קלאר אנדערש. איך געדענק שוין נישט אויסנווייניג ווער עס שרייבט גאר א שארפע לשון אויף דיין געדאנק אז די הלכה לגבי דעם טוישט זיך ווייל "מען גייט שוין אזוי", ס'איז מיר שווער צו נאכזוכן פונדאסניי, ענדערשט ביטע ליינען פון אנהויב...
הפרישה, שהיה מגדולי האחרונים, דייק זאת מדברי הרמב"ם.

וזה לשון הפרישה שם (ד"ה ככל הנשים), "רצונו לומר שדרכן בכך באותו מקום, אבל אין רצונו לומר ככל הנשים שבעולם, דהא כתב לעיל סי' ע"ד במקום שדרך הנשים שלא לצאת בכיפה שעל ראשה לבד עד שיהיה עליה רדיד, משמע שאין נוהגים בכל מקום לצאת ברדיד". הרי שלדעת הפרישה אליביה דהרמב"ם הוא שאם מנהג המקום ללכת בכיסוי על גבי כיסוי, ההולכת בכיסוי אחד עוברת על דת יהודית ותצא בלא כתובה, אבל במקום שאין מנהג בכיסוי ע"ג כיסוי ליכא חיוב והכל תלוי במנהג המקום.

אתה קורא לזה רעיון שלי?

זה רעיון שלך שמה שכתב הדרישה על דין "שני כיסויים" יש ללמוד מינה על הכיסוי עצמה.

ולחדש ש"פאה נכרית המודרניים" שאסר השבט הלוי, הותר דינם בשנת תשפ"ד מחמת שכבר הולכים בה יותר נשים בועה"ר.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

ההבדל בין כיפה לרדיד הוא הבדל גדול, לא רק "שני כיסויים".

ומאי נפק"מ בין כיסוי אחד לשני כיסויים, אם אתה אוחז שדת יהודית לא משתנה לעולם?

ו"החידוש" הנ"ל הבאתי מהגרש"ז ומעוד גדולים, ע"ש שכתבו ממש כדברים הללו.

ועל כרחך תהיה חייב להסכים עם זה, דאם לא כן היכן מצאת ידיך ורגליך להתיר את כל סגנון הלבוש כיום, שלא שערום אבותינו?

וכן כתב בשו"ת "שירת בן הלוי" סי' י"ג: "ומה שטענו הרבה אחרונים שמנהג לבישת הפאה הונהג והשתרש ע"י קלי דעת ואפיקורסים, זה היה יציב וקיים אז. אבל מה נאמר ומה נדבר בדורנו כאשר כל מלבוש הנשים, אף היראות ביותר, הוא לבוש שהונהג ע"י פורקי עול והגרועים אף בין אומות העולם. החל מנעלי הנשים עם העקבים, המשך בגרבים הדקות והשמלה המראה מקצת החלק התחתון, וכלה בגרוע מכל בחלק העליון של השמלה המבליט את צורת האשה. כל זה לא נתיסד ע"י אנשים יראים. ואם נעמיד אשה הלבושה בדורנו בצניעות ליד נשים שהיו לבושות לפני מאתיים שנה ויותר, כפרוצה תחשב. וגם על מלבושים יותר צנועים משל היום צעקו גדולי הדור של זמנם. ואם כן לא הנחת אשה תחת בעלה. אלא יש צד להקל, אחרי שכבר נהגו במלבושים אלו החדשים הרבה שנים, הורגלה בהם העין ואינם מעוררים את היצר כמו אז, ואי אפשר עתה לכוף את כל העם ולאסור עליהם הכל מכל וכל. ואין דין הפאה שונה היום משאר המלבושים".
אוועיטער
שאינו יודע לשאול
אידטיש נייעס באריכטער
פאוסטס: 4064
זיך איינגעשריבן: מאנטאג פעברואר 05, 2024 10:20 am
x 11274

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך שאינו יודע לשאול »

אקעי, איך קען נישט צו גוט די נושא, און איך האב נישט געפלאנט צופיל אריינצורעדן. אבער דא האב איך מיך אפגעשטעלט.

זיצט זיך א יונגערמאן שלא קרא ולא שימש, אויף א אינטערנעט פארום, און ער גייט מיר מסביר זיין, אז דער גאון ופוסק האט זיך - נישט מער און נישט ווייניגער - טועה געווען!

ער גייט דא מכריע זיין צווישן וויענע רב און הג"ר משה! ר' משה קריגט, און "ער" נעמט אזוי אן! ממילא (דריי מיטן פינגער) קומט אויס אז וויענע רב האט זיך טועה געווען!

איך בין מוחה במחאה נמרצה אויף די זילזול בתלמידי חכמים. והמבזה ת"ח אין תרופה למכתו.
אוועיטער
שאינו יודע לשאול
אידטיש נייעס באריכטער
פאוסטס: 4064
זיך איינגעשריבן: מאנטאג פעברואר 05, 2024 10:20 am
x 11274

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך שאינו יודע לשאול »

יעצט צום ענין, איך קען נאר זאגן וואס דער ירושלימ'ע רב זצ"ל (איננו זוכר שמו) האט גענטפערט פאר די וואס האבן געוואלט מטהר שרץ זיין מיט ק"נ טעמים, "כ'ווייס נישט גארנישט, כ'קען נישט גארנישט, מיין מאמע האט מיר געזאגט אז מ'דארף היטן שבת".

לענינינו, ס'קען נישט געמאלט זיין, אז אזעלכע סארט לבושים וואס זענען דירעקט דיזיינט אויף א וועג צו ציען אן אויג (עטרעקטיוו בלע"ז) רח"ל. זאל נישט אריינגיין אינעם כלל פון ולא יראה בך ערוות דבר. פינטל.

און ווי רביה"ק מ'סאטמאר זי"ע האט אמאל געזאגט פאר איינעם "ווי סאך האסטו שוין געדארפט פוגם זיין צו קענען זאגן אז ס'שאדט דיר נישט".
תינוק הבורח
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 404
זיך איינגעשריבן: זונטאג יולי 16, 2023 9:03 am
x 298

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך תינוק הבורח »

שאינו יודע לשאול האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 10:26 pm יעצט צום ענין, איך קען נאר זאגן וואס דער ירושלימ'ע רב זצ"ל (איננו זוכר שמו) האט גענטפערט פאר די וואס האבן געוואלט מטהר שרץ זיין מיט ק"נ טעמים, "כ'ווייס נישט גארנישט, כ'קען נישט גארנישט, מיין מאמע האט מיר געזאגט אז מ'דארף היטן שבת".

לענינינו, ס'קען נישט געמאלט זיין, אז אזעלכע סארט לבושים וואס זענען דירעקט דיזיינט אויף א וועג צו ציען אן אויג (עטרעקטיוו בלע"ז) רח"ל. זאל נישט אריינגיין אינעם כלל פון ולא יראה בך ערוות דבר. פינטל.

און ווי רביה"ק מ'סאטמאר זי"ע האט אמאל געזאגט פאר איינעם "ווי סאך האסטו שוין געדארפט פוגם זיין צו קענען זאגן אז ס'שאדט דיר נישט".
לית מאן דפליג אז אויב עס ציט אן אויג איז עס אסור.
וה"ה פאר א רעשיג טיכל.

אונדז זענען דן אויפן עצם לבוש, נישט ח"ו א פריצות'דיגע שייטל/שפיצל.
אוועיטער
Azoi Tzi Zugen
אקטיווער שרייבער
פאוסטס: 1719
זיך איינגעשריבן: פרייטאג יולי 14, 2023 11:39 am
x 3727

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך Azoi Tzi Zugen »

תינוק הבורח האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:13 pm אונדז זענען דן אויפן עצם לבוש, נישט ח"ו א פריצות'דיגע שייטל/שפיצל.

איך זעה מען האט זיך דא גע'טענה'ט איבער איינעם וואס זאגט אנדערשט ווי דיר. איינער דא האט ליידער געשריבן כזה:

משיב כהלכה האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 2:51 pm ואם נהגו ב"פאות נכריות המודרנים", ופשט המנהג, ממילא זה גופא הוי דת יהודית דהאידנא
תינוק הבורח
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 404
זיך איינגעשריבן: זונטאג יולי 16, 2023 9:03 am
x 298

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך תינוק הבורח »

Azoi Tzi Zugen האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:32 pm
תינוק הבורח האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:13 pm אונדז זענען דן אויפן עצם לבוש, נישט ח"ו א פריצות'דיגע שייטל/שפיצל.
איך זעה מען האט זיך דא גע'טענה'ט איבער איינעם וואס זאגט אנדערשט ווי דיר. איינער דא האט (ליידער) געשריבן כזה:
משיב כהלכה האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 2:51 pm ואם נהגו ב"פאות נכריות המודרנים", ופשט המנהג, ממילא זה גופא הוי דת יהודית דהאידנא
עז לאנג עס איז נישט פריצותדיג.
אוועיטער
Azoi Tzi Zugen
אקטיווער שרייבער
פאוסטס: 1719
זיך איינגעשריבן: פרייטאג יולי 14, 2023 11:39 am
x 3727

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך Azoi Tzi Zugen »

אה... איך כאפ... לכאורה מיינסטו צו זאגן אז מען קען גיין שמאלע קליידער אויך, עז לאנג עס איז נישט פריצות'דיג?... איימסארי אז איך מאך חוזק אבער עפעס שמעקט נישט גוט דא. העמיר לאזן דאס פלאץ פאר די תלמידי חכמים צו ענטפערן אויף אידטיש.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

Azoi Tzi Zugen האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:43 pm אה... איך כאפ... לכאורה מיינסטו צו זאגן אז מען קען גיין שמאלע קליידער אויך, עז לאנג עס איז נישט פריצות'דיג?
בגדים צמודים זה ענין אחר לגמרי, אם מבליטים הם את צורת האיברים, ממילא כמאן דליתא דמי, וכמו בגדים שקופים, לא יועיל בזה "מנהג".

אבל דבר שאינו פריצות בעצם, כמו שיער, שאשה אחת התחילה לעשות משהו חריג בשערה וזה כעת פריצות, אם כולן ינהגו כך ממילא בטל ענין הפריצות.

וכמו לדוגמא כאשר כל הנשים לבשו רדיד בזמנו ובמקומו של הרמב"ם, פשיטא שהאשה הראשונה שהורידה את הרדיד ונשארה רק עם מטפחת, היתה פרוצה מאוד, וכמו שכותב מהר"ם חאגיז, "בנות ישראל החמירו על עצמן דוקא במכסה קבוע, ברדיד ולא במטפחת
שהוא עראי וכגלוי דמי".

אבל כאשר פשט המנהג, הפך זה לכיסוי מהודר שרק הצדקניות המופלגות נוהגות בו.
אוועיטער
דער תהלים איד
אקטיווער שרייבער
פאוסטס: 5374
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 18, 2023 10:36 am
x 10141

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך דער תהלים איד »

משיב כהלכה האט געשריבן: דאנערשטאג אוגוסט 29, 2024 1:00 am
Azoi Tzi Zugen האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:43 pm אה... איך כאפ... לכאורה מיינסטו צו זאגן אז מען קען גיין שמאלע קליידער אויך, עז לאנג עס איז נישט פריצות'דיג?
בגדים צמודים זה ענין אחר לגמרי, אם מבליטים הם את צורת האיברים, ממילא כמאן דליתא דמי, וכמו בגדים שקופים, לא יועיל בזה "מנהג".
אתה עם הארץ? עם פשטל כזו תוכל לבא לאסור ח"ו פאה נכרית שהיא כמאן דליתא מפני שנראית כצורת השערות/איברים...

וליצנות אחד עולה לכאן ולכאן.
totty2024
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 167
זיך איינגעשריבן: דינסטאג דעצעמבער 26, 2023 12:07 am
Location: new york
x 312

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך totty2024 »

דער משיב כהלכה איז א היימישער איד אדער א ציוני?
אידטיש קען ער נישט נאר עיברית
און תורה קען ער בערך ווי די משכילים
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

אני לא יודע לכתוב ביידיש, גדלתי בארץ הקודש כספרדי מרוקאי ולא לימדו אותי.

זה לא אומר שאני "ציוני"... את ילדיי שלחתי לישיבות הקדושות ואין לי חלק ונחלה עם הציונים.

והתורה היא תורתם של גדולי הדור שציטטתי. אם בעיניך הגר"ח קניבסקי והגרש"ז אויערבאך והגרב"צ אבא שאול הם משכילים, אז הבעיה היא אצלך.

ובר מן דין, מה תעשה בישיבה של מעלה כשהרמב"ם ידון איתך בהלכה? תפסול אותו כי הוא לא יודע יידיש?
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

דער תהלים איד האט געשריבן: דאנערשטאג אוגוסט 29, 2024 1:09 am אתה עם הארץ? עם פשטל כזו תוכל לבא לאסור ח"ו פאה נכרית שהיא כמאן דליתא מפני שנראית כצורת השערות/איברים...
וליצנות אחד עולה לכאן ולכאן
אכן מדובר בליצנות ידועה.

שאלה "תמימה" לכאורה: מה ההבדל בין פאה נכרית לבין בגד שמצוייר עליו צורת הגוף?

והתשובה היא פשוטה. בגד כזה נדמה כערווה ומעורר הרהור, ולכן אסור כמו הגוף עצמו. אבל פאה נכרית נראית לכל היותר כמו שיער הרווקות, שעל זה מובא בראשונים בברכות כ"ד ונפסק להלכה ע"י האחרונים, שאינו ערוה כלל.

וגם לגופו של דבר יש חילוק מהותי בין גוף לבין שיער. הגוף הוא ערוה בעצם, השיער אינו ערוה בעצם והגדרתו כערוה תלויה ברגילות לכסותו (כדכתבו הראשונים וכנ"ל).

וממילא אין שום נפק"מ בין שיער הבתולות שדשו בו ומפורש שאינו מביא הרהור, לבין פאה נכרית שגם בה דשו רבים.
אוועיטער
פנים חדשות
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 167
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 18, 2023 1:50 pm
x 226

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך פנים חדשות »

שאינו יודע לשאול האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 10:19 pm זיצט זיך א יונגערמאן שלא קרא ולא שימש, אויף א אינטערנעט פארום, און ער גייט מיר מסביר זיין, אז דער גאון ופוסק האט זיך - נישט מער און נישט ווייניגער - טועה געווען!

ער גייט דא מכריע זיין צווישן וויענע רב און הג"ר משה! ר' משה קריגט, און "ער" נעמט אזוי אן! ממילא (דריי מיטן פינגער) קומט אויס אז וויענע רב האט זיך טועה געווען!

איך בין מוחה במחאה נמרצה אויף די זילזול בתלמידי חכמים. והמבזה ת"ח אין תרופה למכתו.
דער יונגערמאן, ווי דו רופסט אים, איז נישט קיין "לא קרא ולא שימש", און אויף פורום לתורה (און פואוצה"ח, אונטער א אנדערע נאמען) רעדט ער אריין אין פיל פיל נושאים, אלץ בטוטו"ד מיט אסאך מקורות וכו', הגם מ'קען זיך דינגען אויף זיין מהלך הלימוד און וועג וויאזוי צו מכריע זיין שאלות (הן אין דער ענין, און הן אין אנדערע ענינים), איז ער א שטארקע בר אוריין, טאקע א מאראקאנע ווי ער שרייבט, און דערפאר האט ביי אים גאר א גרויס חשיבות די פסקים פון הגר"ש משאש זצ"ל (וואס, אגב, אלץ הויפט רב אין מאראקע האט מען אראפגעברענגט זיינע קו"ק אין "החומה" פון די נטו"ק, וואס דאס איז א סימן לדבר אז ער איז געווען א שטארק ערליכער, נאר כדרכם פון יענע קרייזען האט ער נישט געזען די פראבלעם פון דינען אלץ רב ראשי פון ירושלים) און די אנדערע ספרדישע רבנים, און ווי אויך איז פשוט אז ביי אים (ווי ביי א גרויס חלק כלל ישראל) איז די עזר מיהודה זצ"ל כמעט נישט בגדר בר פלוגתא מיט הגרמ"פ זצ"ל, נאר דאס יא, אז די לשון אז ער האט זיך טועה געווען וואלט ער נישט געדארפט שרייבען, אבער למעשה אזוי איז די דרך פון די פוסקים אין די שו"ת ספרים אז לפעמים שרייבען זיי שארפע לשונות, נאך פיל שארפער פון דעם לשון, קעגן אנדערע, אויך פריערדיגע, פוסקים, אבער מ'דארף וויסען צו מחלק זיין צווישן א ספר (און א פורום) וואס איז געמאכט פאר ת"ח צו לערנען, און צווישן א פארום וואו עס דרייען זיך בעיקר בעלי בתים, אז דארט איז נישט ריכטיג זיך אויסצודריקען מיט אזעלכע סארט לשונות.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

Azoi Tzi Zugen האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:32 pm
תינוק הבורח האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:13 pm אונדז זענען דן אויפן עצם לבוש, נישט ח"ו א פריצות'דיגע שייטל/שפיצל.
איך זעה מען האט זיך דא גע'טענה'ט איבער איינעם וואס זאגט אנדערשט ווי דיר. איינער דא האט ליידער געשריבן כזה
הנני חוזר ומדגיש שוב, מעולם לא כתבתי ש"כל פאה נכרית מודרנית מותרת". ישתקע הדבר ולא יאמר.

גם בזה"ז כל אשה כשרה יודעת (ואינה צריכה להיות מומחית גדולה לשם כך) איזו פאה מצויה בשוק ואיזו פאה נחשבת בולטת וחריגה ע"פ מנהג המקום. ומה שבולט במיוחד, אסור! כדברי הגר"מ שטרנבוך שליט"א.

וזה עוד אחד ממיני הליצנות על פוסקי הדור, המורים שבעניינים אלה יש להיוועץ עם אשה שמבינה (הם שולחים למורות וכדו' אבל אליבא דאמת כל אשה יודעת).

וליצני הדור מגחכים עליהם: "נשים הפכו להיות פוסקות הלכה"... או: "גדולי הדור לא יודעים לפסוק, וצריכים שמורה בבית יעקב תפסוק להם..."

אבל ההלכה הפשוטה בזה היא כפי שהגדיר הגר"מ שטרנבוך בספר דת והלכה סימן א', "אי אפשר לקבוע בזה שום כללים, אלא דבר אחד יש לזכור תמיד, שבצניעות פשוטו כמשמעו שלא תתבלט בתיקון שערותיה שיסתכלו עליה דוקא".

וכל בר דעת מבין שאם כל נשי המקום חובשות פאה באורך של מטר וחצי (לדוגמא), הנכנס למקום לא יסתכל על אשה אחת מהן דוקא.

לפיכך:

א. אי אפשר לקבוע בזה תקנונים וכללים, וגם תקנון שנקבע בשנת תש"פ, לא שייך בשנת תשפ"ד כי יש לבדוק מה כעת המנהג הרווח, וכל מקום לפי מנהגו.

מה גם שרוב התקנונים והפשקווילים מזוייפים, הגר"מ לפקוביץ יצא במכתב חריף על שזייפו דבריו וכתבו בשמו שעדיף מטפחת על פאה, היפך דעתו (ולא זייפו חתימתו, אלא הראו לו פשקוויל אחר לגמרי, ונתנו לו לחתום ואף להוסיף דברים בכתב יד, ואז זייפו את הפשקוויל כולו וכתבו כרצונם), וגם הגרש"ז כעס על שחתימתו הופיעה על תקנון, וכתבו שם דברים היפך דעתו (כפי שהעיד נכדו בספר ועלהו לא יבול חלק ג').

ב. בעניינים כאלה רק נשים מבינות, וכל אשה כשרה מבינה ויודעת מה נחשב רגיל ומה נחשב פרוץ. והאשה אינה "פוסקת הלכה" אלא רק מעידה על המנהג הרווח.
משיב כהלכה
אקטיווער באניצער
פאוסטס: 136
זיך איינגעשריבן: דינסטאג יולי 30, 2024 4:44 am
Location: ירושלים
x 79

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך משיב כהלכה »

דער תהלים איד האט געשריבן: דאנערשטאג אוגוסט 29, 2024 1:09 am וליצנות אחד עולה לכאן ולכאן
ואגב דעסקינן בליצנות, עוד ליצנות ידועה היא שיש המחמירים בענין מראית העין כדעת האוסרים ורוצים לחוש לדעתם (ועל המעמיסים דעת האוסרים בתוך דעת המתירים איני מדבר, זה שיבוש גמור כאשר יראה הרואה בדברי המתירים בכל הדורות).

ואותם המחמירים הורו שהפאה צריכה להיות ניכרת (אחד מהם הוא הגר"ש וואזנר, שכתב שאין בכוחו לאסור פאה, נגד גדולי עולם שהתירו ומדינות שלמות שנהגו היתר, אבל בכל זאת סייג לחוש לדעת האוסרים ושיהיה ניכר).

וליצני הדור לועגים: וכי כל אברך צריך להיות מומחה לפאות, להבדיל בין פאה לשיער? וכיצד יתבונן ויזהה?

ובספר ""חן וכבוד"" הביא תשובה בכת"י מהגר"ח קניבסקי, שאין צריך שהפאה תהיה ניכרת מרחוק, אלא שתהיה ניכרת למתבונן מקרוב.

ושוב ליצני הדור לעגו על זה, היתכן שיהיה מותר לאברך להתבונן בנשים?

ואחד מבני ברק שכתב ספר "עולמות של טוהר" שם סילף וזייף כאוות נפשו (לדוגמא בתיאור על לבושן של נשות דמשק, שנכתב בספר "שבחי רבי חיים ויטאל", זייף המעשה לגמרי והתאים אותו ללבוש הנשים החרדיות בימינו, כשהוא מוחק מילים ומוסיף מילים ללא שמץ בושה), שלח מכתב לגליון אליבא דהלכתא תחת השם "ועד הרבנים משמרת החיים" (כידוע, כל אחד מהם מזדהה כארגון גדול...) וכתב על כתי"ק של הגרח"ק - "ברור לנו" שזה זיוף...

אבל לאחר כמה שנים התפרסם וידאו ע"י הרב אורי טיגר, בו הגרח"ק אומר בבהירות את אותם דברים שכתב בכתי"ק, ומוסיף הסבר - לא מדובר באברך, אברך לא צריך להתבונן בנשים!

שאלה: "אבל למעשה כמעט כולם היום זה לא ניכר, השאלה אם מותר או אסור".
תשובה: "הם טוענים שזה כן ניכר, מי שבקי יכול לדעת".
שאלה: "אז זה תלוי, צריך להיות דווקא בבקי?"
תשובה: "כן".
שאלה: "אבל אם סתם איש לא?"
תשובה: "סתם איש תלמיד חכם בוודאי לא מכיר, אבל המון העם מכירים אז יש מקום להתיר, אם אף אחד לא מזהה כדאי להחמיר".

(כדאי לשים לב לדבריו "כדאי להחמיר" שאינו לשון של איסור כלל, ואת זה אמר על פאה שאף אחד לא מזהה).
אוועיטער
אהבת עולם
פרישער באניצער
פאוסטס: 70
זיך איינגעשריבן: מאנטאג אוגוסט 19, 2024 10:25 am
Location: אין קלויז
x 121

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך אהבת עולם »

דער פראבלעם מיט די פסקים וואס הרב @משיב כהלכה ברענגט איז, אזויווי @דער תהלים איד האט שוין דערמאנט, אז ער ברענגט נאר פון די פוסקים פון די בני א"י הספרדים והליטאים. און נישט אז זייערע פסקים זענען חלילה ווייניגער מאסגעבנד, נאר אזויווי מ'האט דא נאכגעברענגט די לשונות, איז די גאנצע היתר געבויט אויפן יסוד אז "היינט גייט יעדער אזוי", און אויב איז עס אמת אין זייערע מקומות, איז עס אבער נישט אזוי אין כמה וכמה מקומות שאחינו בנ"י דרים שם.

ממילא קען מען נישט זאגן אז דער פסק איז א הכרעה אינעם ענין, נאר ס'איז לפי המקום והמצב. און וואס ס'איז מותר פאר איינעם איז אין די זעלבע צייט א איסור 'להלכה' פארן צווייטן. אויב אין יענע פלאץ איז עס בולט און אויפפאלנד.

מיין שאלה איז צו הרב @משיב כהלכה, אויב איז די גאנצע יסוד ההיתר געבויט אויף דעם אז היינט - ליידער - זענען די סארט מלבושים די נארמע, און זענען נישט אויפפאלנד, וויאזוי וועט זיין די הלכה ווען א פרוי וואס וואוינט אין א שטאט וואו מען גייט אזוי, און זי מעג לכאורה אויך גיין אזוי, אבער זי גייט יעצט צו א מקום וואו מען גייט אויף א העכערע דרגא אין צניעות. מעג זי זיך דארט דרייען מיט אזעלכע מלבושים וואס זענען בולט און רעשיג לגבי די ארטיגע תושבים?

לכאורה נישט.
וְהָאֵר עֵינֵינוּ בְּתורָתֶךָ. וְדַבֵּק לִבֵּנוּ בְּמִצְותֶיךָ. וְיַחֵד לְבָבֵנוּ לְאַהֲבָה וּלְיִרְאָה אֶת שְׁמֶךָ.
אוועיטער
שאינו יודע לשאול
אידטיש נייעס באריכטער
פאוסטס: 4064
זיך איינגעשריבן: מאנטאג פעברואר 05, 2024 10:20 am
x 11274

Re: שייטלען אמאל און היינט

פאוסט דורך שאינו יודע לשאול »

תינוק הבורח האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 11:13 pm
שאינו יודע לשאול האט געשריבן: מיטוואך אוגוסט 28, 2024 10:26 pm יעצט צום ענין, איך קען נאר זאגן וואס דער ירושלימ'ע רב זצ"ל (איננו זוכר שמו) האט גענטפערט פאר די וואס האבן געוואלט מטהר שרץ זיין מיט ק"נ טעמים, "כ'ווייס נישט גארנישט, כ'קען נישט גארנישט, מיין מאמע האט מיר געזאגט אז מ'דארף היטן שבת".

לענינינו, ס'קען נישט געמאלט זיין, אז אזעלכע סארט לבושים וואס זענען דירעקט דיזיינט אויף א וועג צו ציען אן אויג (עטרעקטיוו בלע"ז) רח"ל. זאל נישט אריינגיין אינעם כלל פון ולא יראה בך ערוות דבר. פינטל.

און ווי רביה"ק מ'סאטמאר זי"ע האט אמאל געזאגט פאר איינעם "ווי סאך האסטו שוין געדארפט פוגם זיין צו קענען זאגן אז ס'שאדט דיר נישט".
לית מאן דפליג אז אויב עס ציט אן אויג איז עס אסור.
וה"ה פאר א רעשיג טיכל.

אונדז זענען דן אויפן עצם לבוש, נישט ח"ו א פריצות'דיגע שייטל/שפיצל.
אמת. אבער ס'איז נישט צום פארגלייכן א רעשיג טיכל-קלייד צו א שייטל וואס איז אסאך ארגער. לו יהא אז ס'איז נישט בגדר שיער באשה ערווה, איז עס אבער נאנט צו דעם.
שרייב פאוסט